KURSY PTGP

BIG DEAL 2024

Większe szanse na urodzenie dziecka o odpowiedniej wadze mają kobiety, które jeszcze przed zajściem w ciążę zażywają kwas foliowy – takie wnioski wyciągnięto z badań opublikowanych w czasopiśmie „BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology”.

 

Kolejne badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Birmingham w Wielkiej Brytanii potwierdzają, te doniesienia. Spożywanie kwasu zmniejsza ryzyko wystąpienia SGA (Small for Gestational Age). Naukowcy przeanalizowali dane 108 525 kobiet, u których odnotowano dawki zażywanego kwasu foliowego, blisko 85% z nich zażywało kwas foliowy. W przypadku niemal 40 000 kobiet, badacze dokładnie oszacowali, kiedy kobiety zaczęły przyjmować kwas. Blisko 25% kobiet rozpoczęło zażywanie kwasu foliowego jeszcze przed zajściem w ciążę, oszacowano również, że prawie 20% dzieci wszystkich kobiet uczestniczących w badaniu dotknęło SGA. Według badań, najwięcej dzieci dotkniętych SGA zostało urodzonych przez matki, które nie przyjmowały kwasu foliowego w czasie ciąży ani przed zapłodnieniem. Kobiety, które zażywały kwas foliowy jeszcze przed zajściem w ciążę, najrzadziej rodziły dzieci z SGA.