KURSY PTGP

BIG DEAL 2024

e-ginekologia.pl - portal dla lekarzy ginekologówW Polsce właściwie każda kobieta w ciąży, planująca ciążę, powinna mieć suplementację jodu. Niedobór jodu u kobiet w ciąży i w okresie karmienia jest powszechny w Europie – tak twierdzą endokrynolodzy.


W Polsce dzięki jodowaniu soli kuchennej, w dużej mierze udało się wyeliminować niedobór jodu. Jednak na brak tego pierwiastka wciąż są narażone kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią oraz dzieci. Badania szacunkowe wskazują, że do 50 proc. noworodków w Europie narażonych jest na niedobór jodu. Z badań wynika również, że około 50 proc. kobiet w ciąży nie wie o konieczności spożywania dodatkowej ilości jodu w celu zapobiegania niedoborowi tego mikroelementu w okresie ciąży. Na niedobór jodu bardziej narażeni są mieszkańcy terenów, na których występuje mało jodu, np. na południu Polski.