Produkcję uszkadzających mózg płodu związków podobnych do substancji obecnych w marihuanie powoduje zbyt dużo kwasów tłuszczowych typu omega-6 w diecie ciężarnej matki. Ich nadmiar może zdaniem badaczy prowadzić do zaburzeń formowania się zdrowych połączeń nerwowych w mózgu.
Może mieć to konsekwencje polegające ma wystąpieniu u dzieci w przyszłości takich chorób jak ADHD, zaburzeń lękowych, a nawet schizofrenii. – Na ile możemy powiedzieć, patologiczne zmiany w komórkach nerwowych, jakie zauważyliśmy, są nieodwracalne. Zmiana diety dziecka po urodzeniu na mniej tłustą niewiele pomoże, kiedy już doszło do uszkodzeń – twierdzi prof. Harkany. – Sądzimy, że utrzymujące się wygaszenie receptorów kannabinoidowych zmienia epigenetyczne programy komórek nerwowych. Mechanizmy epigenetyczne określają działanie genów w każdej komórce. Jeśli są uszkodzone, komórki nie mogą odpowiednio pełnić swoich funkcji. To utrudnia im uzyskanie odpowiedniego kształtu czy wybór komórek-partnerów do komunikacji – tłumaczy ekspert.