Niepłodność stała się chorobą cywilizacyjną i statystycznie dotyka jedną na sześć par w wieku reprodukcyjnym – wynika z informacji Światowej Organizacji Zdrowia. Dietetycy twierdzą, że niepłodność jest związana ze stylem życia, w tym też z dietą, ale też coraz większą wagę przywiązuje się do diety propłodnościowej.
Według ostatnich badań, jednym z istotnych czynników mających duży związek z niepłodnością jest masa ciała, szczególnie kobiety z niedowagą i te z nadmierną masą ciała, są najbardziej narażone na problem niepłodności. Kobiety, które mają zbyt małą ilość tkanki tłuszczowej nie są w stanie produkować hormonów żeńskich, zanika miesiączka i owulacje, natomiast te, które mają nadmiar tkanki tłuszczowej, narażone są na miesiączkowania bezowulacyjne. Dietetcy uważają również, że czynnikiem zwiększającym ryzyko niepłodności jest spożywanie zbyt dużej ilości kwasów tłuszczowych trans, które znajdują się w bardzo wielu produktach przetworzonych.