Hiszpańscy naukowcy odkryli, że dzieci, których matki spożywały większą ilość orzechów w pierwszych trzech miesiącach ciąży, wykazują wyższy poziom funkcji poznawczych. Według nich, istnieją naukowe dowody na pozytywny związek między spożywaniem orzechów a utrzymaniem lub polepszeniem funkcji poznawczych u osób starszych.
Badacze spytali ponad 2,2 tys. matek o ich nawyki żywieniowe w trakcie ciąży, a ich dzieci poddano standardowym testom oceniającym ich funkcje poznawcze w momencie, gdy miały 1,5 roku, 5 lat i 8 lat. Okazało się, że spożywanie około trzech porcji po ok. 30 g tygodniowo wszystkich rodzajów orzechów wiązało się z lepiej rozwiniętymi funkcjami poznawczymi u dzieci. Badacze brali pod uwagę orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, piniowe i orzechy laskowe. Zależność wykazano jednak tylko w przypadku matek, które jadły orzechy w pierwszych 12 tygodniach ciąży. Jedzenie tego produktu w późniejszym okresie ciąży nie wykazało silnej zależności pomiędzy dietą matki a rozwojem mózgu nienarodzonego dziecka.