KURSY PTGP

BIG DEAL 2024

Osoby planujące zajść w ciążę nie powinny spozywać tłuszczów zwierzecych. Według badań naukowców, tłuszcze te dwrukrotnie zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę ciężarnych. Również spożywanie dużych ilości cholesterolu nie jest korzystne. Według badań ryzyko zachorowania na sukrzycę wzrasta o 45 proc. Badania nad zależnością cukrzycy ciężarnych a spożywaniem przez nie przed ciążą tłuszczów zwierzęcych opublikowano „American Journal of Clinical Nutrition”.

 

Dalsza część artykułu, dostępna jest po zalogowaniu się do serwisu. Logowanie jest bezpłatne.

Przebadano ponad 13 tys. kobiet w wieku 22-45 lat, a wyniki tych badań przeanalizowali naukowcy z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia oraz Uniwersytetu Harvarda w Bostonie. Kobiety poddane badaniu były pielęgniarkami i brały udział w wieloletnim studium Nurses’ Health Study II. W długich okresach czasu (co 4 lata) wypełniały ankietę dotyczącą własnego stanu zdrowia, spożywanych napojów i żywności, pytano je w tej ankiecie także o styl życia, palenie papierosów i picie alkoholu. Po analizie okazało się, że kobiety, spożywające bardzo duże ilości tłuszczów zwierzęcych były blisko o 100 proc. bardziej narażone na cukrzycę w ciąży niż te kobiety, których dieta była w nie bardzo uboga. Ryzyko zachorowania na cukrzycę ciężarnych potęgował także fakt spożywania dużych ilości cholesterolu. Panie, których dieta była bogata w tłuszcz, ale roślinny, nie cierpiały częściej na cukrzycę ciężarnych.

Naukowcy przeliczyli, że wystarczy zamienić 5 proc. kalorii z tłuszczu zwierzęcego na analogiczną ilość kalorii z tłuszczu roślinnego, by obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę ciężarnych nawet o 7 proc.

Prowadzone są dalsze badania nad wpływem diety kobiet i ich metabolizmem w różnych momentach ich życia po to, by móc już przed ciążą wpływać na zdrowie przyszłych maluchów i ich matek.

Jak wiadomo, cukrzyca ciężarnych zwiększa ryzyko poważnych powikłań stwarzających zagrożenie dla zdrowia i życia matki oraz dziecka.