Naukowcy z University of Hawaii Cancer Center poinformowali, że kobiety, które w dużych ilościach spożywają owoce i warzywa, są w mniejszym stopniu narażone na ryzyko rozwoju inwazyjnego raka pęcherza moczowego. Okazało się, że fitochemikalia oraz przeciwutleniacze zawarte w warzywach i owocach mogą potencjalnie chronić kobiety przed ryzykiem zachorowania.
Badanie rozpoczęło się już w 1993 roku. Wzięło w nim udział 185 885 dorosłych osób. Poprzez analizę prospektywną przyglądano się zależnościom pomiędzy dietą, stylem życia i czynnikami genetycznych, a ryzykiem zachorowania na raka. Badacze zebrali i przeanalizowali dane z niespełna trzynastoletniego okresu. W tym czasie u 152 kobiet i 429 mężczyzn zdiagnozowano naciekającego raka pęcherza moczowego. Po przeanalizowaniu badanych czynników naukowcy odkryli, że osoby z najniższym ryzykiem raka pęcherza to kobiety, które jadły dużą ilość owoców i warzyw. Dotyczyło to także kobiet, które spożywały największe ilości witaminy A, C i E. Z badania wynika również, że spożywanie dużej ilości warzyw i owoców nie ma wpływu na zahamowanie rozwoju raka pęcherza moczowego u mężczyzn. Zależność ta dotyczy tylko kobiet.