KURSY PTGP

KSIĘGARNIA STOMATOLOGICZNA

Składnik, który występuje w mleku matki może zapobiegać rozwijaniu śmiertelnej choroby jelitowej u wcześniaków. Do takich wniosków doszedł zespół naukowców z University of Pittsburgh School oraz z dziecięcego szpitala w Pittsburgh'u. Problem dotyczy dzieci, które rodzą się przed 36 tygodniem ciąży.


Choroba najczęściej daje o sobie znać 10 dni od narodzin. Dziecko zaczyna wymiotować i brzuch staje się wzdęty, wtedy już wiadomo, że u noworodka rozwija się martwicze zapalenie jelit. U części dzieci podejmuje się decyzje usunięcia martwych jelit, niestety mimo operacji połowa z nich umiera. Badania pokazały, że naturalne mleko matki posiada wysoki poziom azotanu sodu, który jest przekształcany w azotyn przez bakterie jelitowe. Azotyn może być bezpośrednio przekształcony w tlenku azotu, rozszerzając naczynia krwionośne, które dzięki przepływowi krwi wpływają na poprawę ochrony błony śluzowej jelit.