Źródłem większości substancji odżywczych dla kobiety w ciąży powinna być zrównoważona dieta. Suplementacja jest konieczna tylko w przypadku składników, których właściwa dawka nie może być zapewniona z żywności. Ewentualny wybór suplementów należy ustalić z lekarzem prowadzącym, aby zapobiec zarówno niedoborom, jak i przedawkowaniu.
– Osoby, które dbają o zrównoważoną dietę, naprawdę nie muszą dodatkowo posługiwać się suplementami. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że młode kobiety, które z różnych przyczyn mają ograniczoną podaż witamin czy mikroelementów, powinny do takiej pełnowartościowej diety włączyć suplementy po to, żeby przy nikłych zapasach móc je uzupełnić na potrzeby płodu – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle ginekolog-położnik dr Grzegorz Południewski.
Według polskich zaleceń, wszystkie kobiety, które planują zajść w ciążę, powinny rozpocząć suplementację kwasu foliowego co najmniej na 6 tygodni przed poczęciem dziecka. Wskazane jest również przyjmowanie żelaza, jodu, DHA oraz witaminy D. Ponadto, w przypadku diety wegańskiej należy uzupełniać witaminę B12. Lekarz na podstawie wywiadu żywieniowego może zalecić dodatkową suplementację.
– Często proponuję stosowanie wapnia i magnezu przez cały okres jesieni i zimy, aż do wiosny. Wtedy rzeczywiście w diecie zaczyna nam brakować pewnych witamin i mikroelementów – dodaje Grzegorz Południewski.
Wybór odpowiednich suplementów we właściwych dawkach dla kobiet w ciąży powinien odbywać się pod nadzorem lekarza prowadzącego. Należy pamiętać, że nie tylko niedobór, lecz także przedawkowanie pewnych związków mineralnych i witamin wiąże się z poważnymi konsekwencjami.