BIG DEAL 2024

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka mama powinna karmić je wyłącznie piersią. Nie wcześniej niż przed ukończeniem 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia można rozpocząć zapoznawanie dziecka z pierwszymi nowymi smakami, podawanymi w niewielkich ilościach. Następnie, po 6. miesiącu życia, przychodzi czas na posiłki uzupełniające w odpowiednio zwiększonych porcjach. Wtedy pokarm mamy wciąż stanowi podstawę diety, jednak nie jest już w stanie zaspokoić wszystkich potrzeb rozwijającego się organizmu, dlatego wprowadzenie żywności uzupełniającej na tym etapie jest już konieczne.

Zdaniem specjalistów ds. żywienia preferencje żywieniowe dzieci zależą zarówno od indywidualnego odbioru bodźców smakowych i zapachowych, jak i od czynników genetycznych oraz środowiskowych. Na te ostatnie szczególny wpływ mają rodzice, m.in. przez proponowanie swoim dzieciom rozmaitych smaków już od początku przygody z rozszerzaniem diety.

– 1000 pierwszych dni życia dziecka to istotny czas dla kształtowania jego prawidłowych nawyków żywieniowych. To wtedy rodzice decydują, co dziecku zostanie podane, a dziecko zdecyduje, czy posiłek zje i ile zje. Rodzice mają wpływ na wybór diety niemowląt, dlatego też budowanie jej w oparciu o różnorodność jest na tym etapie niezwykle istotne – mówi agencji Newseria Lifestyle Ewa Wróblewska, ekspert BoboVita.

Największą otwartość na nowe doznania smakowe wykazują niemowlęta od 4. do 7. miesiąca życia. Aby jak najlepiej wykorzystać ten szczególny czas i sprawić, by w przyszłości dzieci z chęcią sięgały po zdrowe jedzenie, żywienie najmłodszych powinno być przemyślane. By wykształcić prawidłowe nawyki żywieniowe u najmłodszych, powinno się im serwować właściwie skomponowane posiłki. Nowe produkty do diety malucha należy wprowadzać stopniowo – zacząć od mniej słodkich warzyw, a dopiero później podawać owoce.

– Do diety należy wprowadzić żywność bezpieczną i odpowiednio skomponowaną. Należy rozpocząć od warzyw, oczywiście unikać wprowadzania cukru i soli, ale również bardzo istotnym elementem jest różnorodne komponowanie jadłospisu dziecka – mówi Ewa Wróblewska.

Nawyki żywieniowe wykształcone we wczesnym dzieciństwie mają największą szansę na utrwalenie w późniejszym okresie życia – badania pokazują, że 50–60 proc. preferencji wykształconych w wieku 2–3 lat może zachować się nawet do 17–22 roku życia. Właśnie dlatego wysoka jakość i zróżnicowanie posiłków podawanych niemowlętom i małym dzieciom są tak istotne. Dobrze wie o tym aktorka i mama Anna Guzik.

– Trzeba naprawdę bardzo dobrze przemyśleć to, w jaki sposób od początku chcemy kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe u naszych dzieci, bo potem bardzo trudno jest zmienić złe preferencje i zmusić pociechę do jedzenia zdrowych posiłków. Lepiej więc zrobić to z głową, żeby dziecko samo je pokochało. Właściwie to jest taki posag, który dajemy dziecku na całe życie – mówi Anna Guzik.

Produkty dla niemowląt i małych dzieci powinny być dopasowane do ich zmieniających się potrzeb i etapu rozwoju, dlatego na ich opakowaniach znajduje się wskazanie wiekowe (np. po 6., 9. czy 12. miesiącu życia). Żywność dla najmłodszych powinna być także bezpieczna – z tego względu normy dotyczące pozostałości zanieczyszczeń w żywności przeznaczonej dla tej wyjątkowej grupy konsumentów są znacznie bardziej restrykcyjne niż w przypadku żywności dla dorosłych.

Ważne informacje: zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzenia pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.