Nietolerancja laktozy to dolegliwość polegająca na niezdolności układu pokarmowego do trawienia laktazy: cukru złożonego zwartego w mleku i jego przetworach. Jakie mogą być objawy nietolerancji i jak z nimi walczyć?
Objawy nietolerancji laktozy
Organizm osób z nietolerancją laktozy nie produkuje laktazy, czyli enzymu odpowiedzialnego za trawienie cukrów złożonych zawartych w mleku do cukrów prostych, fruktozy i galaktozy. Na skutek braku aktywności enzymu trawiennego laktoza nie może zostać strawiona i wchłonięta do krwioobiegu przez ścianki jelita. Zalegająca w jelicie laktoza powoduje szereg dolegliwości takich jak zwiększona produkcja gazów jelitowych, skurcze żołądka i bule brzucha. Po zjedzeniu mleka lub jego przetworów, najczęściej już po upływie 30 minut, pojawiają się biegunki, wymioty i nudności, a także uczucie przelewania się w jelitach. Podobne objawy mogą być związane nie tylko z nietolerancją laktozy, ale także z zakażeniem rotawirusami, czyli grypą żołądkową. Aby uniknąć błędnego interpretowania objawów, warto zapoznać się z informacjami na temat objawów i leczenia grypy żołądkowej pod linkiem. Jeżeli nie mamy pewności, czy objawy są związane z nietolerancją laktozy, można zgłosić się do lekarza, który zaleci wykonanie specjalistycznych badań, takich jak test tolerancji laktozy, wodorowy test oddechowy lub analizę stolca.
Nietolerancja laktozy: różne rodzaje
Nietolerancja laktozy może mieć różne postaci. Czasami ma ona charakter wrodzony i jest to tzw. alaktacja, związana z faktem, że organizm dziecka już od chwili poczęcia nie posiada zdolności do produkcji laktazy. W takim przypadku objawy mogą pojawić się już w pierwszych dniach życia po spożyciu mleka modyfikowanego z dodatkiem laktozy. Hipolaktazja, czyli nietolerancja pierwotna, objawia się najczęściej w wieku dojrzewania lub wczesnej dorosłości i jest dziedziczną cechą genetyczną. Organizm osób z hipolaktacją z wiekiem ogranicza wydzielania enzymów odpowiedzialnych za trawienie laktozy. Ostatnim rodzajem dolegliwości jest nietolerancja laktozy nabyta, która może być spowodowana przewlekłymi zaburzeniami jelitowo- żołądkowymi lub długotrwałym stosowaniem antybiotyków. Więcej informacji na temat rodzajów i przyczyn nietolerancji można znaleźć na portalu www.zdrowemaluchy.pl.
Jak radzi sobie z nietolerancją laktozy?
Najskuteczniejszym sposobem radzenia sobie z dolegliwościami jest dieta eliminacyjna, która wyklucza spożywanie mleka i jego przetworów zawierających laktozę: śmietany, maślanki, sosów na bazie majonezu, mleka w proszku i zawierających je produktów, deserów na bazie mleka i śmietanki, takich jak lody, budynie oraz torty z kremami. Do diety dziecka, które nie toleruje laktozy, warto natomiast włączyć produkty mleczne poddane wstępnemu procesowi fermentacji, takie jak kefir, zsiadłe mleko lub jogurt. Produkty te zawierają znacznie mniej dwucukrów, a zawarte w ich składzie probiotyki posiadają zdolność samodzielnego wytwarzania enzymu laktazy.