2406 zakopane app ban 600x100

baner ngg NPC2024

poziom ftalanówZ wyższym poziomem ftalanów u ciężarnych kobiet wiąże się spożywanie fast foodów i żywności wysoko przetworzonej. Substancje te przenikają przez łożysko, zwiększając ryzyko niskiej masy urodzeniowej, przedwczesnego porodu i niepłodności. Do takich wniosków doszli naukowcy z University of Washington.

Fast foody podwyższają poziom ftalanów

W analizie uwzględniono dane 1031 ciężarnych kobiet z Memphis w stanie Tennessee. W drugim trymestrze ciąży pobierano próbki moczu w celu oznaczenia w nich stężenia ftalanów. Określano i klasyfikowano także dietę uczestniczek. Okazało się, że żywność ultraprzetworzona stanowiła od 10 do 60 proc. ich pokarmów, co daje średnią 38,6 proc. Następnie wyliczono, że każde kolejne 10 proc. więcej fast foodów w diecie wiązało się z wyższym o 13 proc. stężeniem ftalanu di(2-etyloheksylu) (jednego z najpowszechniejszych i najbardziej szkodliwych związków z tej grupy) w moczu kobiet.
– To nie pierwotne składniki żywność odpowiadają za zwiększone poziomy ftalanów w gotowych produktach, ale raczej kontakt z tworzywami sztucznymi, których cząsteczki z czasie obróbki do tejże żywności przenikają. Chodzi głównie o rękawice noszone przez pracowników zakładów spożywczych oraz sprzęty i narzędzia do przechowywania, przygotowywania i serwowania jedzenia – uważają naukowcy.

Problemem nie jest żywność, ale opakowania w których ta żywność jest przechowywana

Z przeprowadzonego badania wynika, że częściej na szkodliwe związki narażone są panie w trudnej sytuacji finansowej, z niższym wykształceniem oraz żyjące w miejscach o utrudnionym dostępnie do świeżej i zdrowszej żywności. – Nie obwiniamy osób w ciąży – podkreśla dr Baker. – Za to wzywamy producentów i ustawodawców, aby oferowali zamienniki, które będą mniej szkodliwe.
Badacze twierdzą, że aby ograniczyć problem zanieczyszczenia ftalanami, potrzebne są nowe przepisy i regulacje dotyczące składu opakowań do żywności, a nawet odzieży ochronnej używanej w zakładach przetwórstwa spożywczego. Naukowcy podkreślają, że kobiety w ciąży powinny w miarę możliwości unikać ultraprzetworzonej żywności, za to wybierać owoce, warzywa i chude mięso. Pomocne będzie w tym czytanie etykiet. Żywność ultraprzetworzona są to przede wszystkim pokarmy oparte na rafinowanych olejach, cukrze i skrobi, wzbogacone środkami chemicznymi i konserwantami, czyli np. pakowane mieszanki ciast, paczkowane frytki, bułki hamburgerowe i słodzone napoje bezalkoholowe.


Dowiedz się więcej – Poziom ftalanów u ciężarnych – Nowy Gabinet Ginekologiczny.

Więcej ciekawych artykułów w "Nowy Gabinet Ginekologiczny" - zamów prenumeratę lub kup prenumeratę w naszym sklepie.

 3720679 ciaza lekarz rf