Niskie stężenie kwasów tłuszczowych omega – 3 u ciężarnych sprawia, że kobiety częściej rodzą wcześniaki. Naukowcy dowiedli, że aż 10 – krotnie wzrosło prawdopodobieństwo przedwczesnego porodu u kobiet, u których kwasy omega-3 stanowiły mniej niż 1,6 proc.
By potwierdzić taką tezę, badacze pobrali od kobiet próbki krwi w pierwszym i drugim trymestrze ciąży, ustalili, że panie z niskim stężeniem kwasów omega-3 - kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA) - były bardziej narażone na przedwczesne urodzenie dziecka - przed 34. tygodniem ciąży.
wszystkich kwasów tłuszczowych w osoczu krwi. Analizy naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health (USA) oraz Statens Serum Institut (Dania) potwierdziły dawne tezy, że wysokie spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA, zawartych w zimnolubnych rybach, takich jak makrela, sardela, łosoś, tuńczyk czy dorsz, może zmniejszać ryzyko wydania na świat przedwcześnie urodzonego potomka.